Termín obdržení zásilky
Dodací doba je ovlivněna statním svátkem ( 08.05 )
Česká pošta Čtvrtek 09.05
PPL Čtvrtek 09.05
Osobní odběr Pátek 10.05
Termíny jsou pouze orientační a mohou se lišit podle zvoleného typu platby. O Průběhu zásilky Vás budeme informovat e-mailem.
Při nákupu většího množství produktů negarantujeme dodání do zobrazeného data

Aleppský kodex

Aleppský kodex
12 %

282  Kč 319 Kč

Sleva až 70% u třetiny knih
Kniha Aleppský kodex představuje fascinující výsledky pátrání o historii jedné z nejvzácnějších knih na světě, vytvořené před více než tisíci lety na břehu Galilejského jezera a je považován za nejdokonalejší edici židovské bible. Rukopis byl ukraden křižáky a později - po jeho zpětném vykoupení židovskou komunitou - jej studoval proslulý filosof Moses Maimonides. Ve čtrnáctém století se dostal do starobylé synagogy syrského obchodního města Aleppa, kde byl po dalších šest století uchováván. V listopadu 1947, den po historickém hlasování Spojených národů, které umožnilo vznik izraelského státu, byla synagoga během pogromu vypálena a kodex zmizel. Friedman se ve svém takřka detektivním pátrání opírá o ohromné množství dokumentů, z nichž řada dosud nebyla publikována, jakož i o desítky hodin rozhovorů, přičemž sleduje osud slavného kodexu zejména po jeho zmizení v roce 1947. Roztrhaný rukopis byl několik let uschován na tajném místě a pak propašován přes hranice, dopraven do Izraele a podivně poničen. Stal se objektem právních sporů a utajených zápasů. Autor sleduje s téměř padesátiletým odstupem jeho stopu z Aleppa do Jeruzalému, důležitá fakta nalézá rovněž v Londýně a New Yorku, setkává se s řadou protagonistů celého příběhu, s rabíny, sběrateli knih, penzionovanými agenty Mossadu i univerzitními vědci a naráží na historii zvláštního soudního sporu, dvou loupeží a jedné vraždy. Postupně odkrývá podivuhodnou historii kodexu po jeho opuštění Aleppa, z drobných střípků sestavuje mozaiku faktů vrhající světlo na tajemství podivného zmizení více než dvou set stránek nevyčíslitelné hodnoty a nabízí veřejnosti velmi neočekávané závěry. Z ohlasů po americkém vydání: Pokladnice historie, záhady, intriky a dějové zvraty, jimiž by se mohl pyšnit kterýkoliv biblický thriller… Obdivuhodné! - Booklist Strhující příběh! Prastarý rukopis Bible. Zbloudilý posel. Nově vzniklý stát ve válečném stavu. Elektrizující bitva v soudní síni. Vražda zametená pod koberec. To všechno nabízí Aleppský kodex. Ve době, kdy se smráká nad existencí klasických knih, se před námi otvírá příběh knihy knih. Mistrovské dílo… Friedman vypráví napínavý příběh o zničení svaté relikvie a vznáší nevyhnutelné otázky, komu patří historické poklady v národě. - Publishers Weekly Aleppský kodex můžeme číst jako thriller, ale také jako dějiny židovského národa nebo zamyšlení nad dějinami a mýtem. Toto vynikající dílo nemá slabinu a já si už ani nepamatuji, kdy naposled jsem četl knihu tak fascinující. - Jonathan Safran Foer Friedman je talent, jakých není mnoho… V knize Aleppský kodex defilují zrady, intriky, překvapivé zvraty, podvody svatých mužů a elegantně oblečení pašeráci a podílejí se na vzniku toho nejlepšího, co jsem v tomto žánru dosud četl. - Gershom Gorenberg
Autor:
Nakladatel: Pistorius & Olšanská s.r.o.
ISBN: 978-80-87053-74-4
Rok vydání: 2012
Jazyk : Čeština
Druh: Kniha
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá
Počet stran: 292
Zařazení: literatura faktu dějiny Židů biblické texty 10. stol. 10.-21. stol. biblický kánon biblické verze hebrejské rukopisy dějiny Bible rukopisné kodexy Tiberiadské jezero (Izrael) Aleppo (Sýrie)
Mohlo by se vám také líbit..