Termín obdržení zásilky
Česká pošta Pondělí 29.04
PPL Pondělí 29.04
Osobní odběr Úterý 30.04
Termíny jsou pouze orientační a mohou se lišit podle zvoleného typu platby. O Průběhu zásilky Vás budeme informovat e-mailem.
Při nákupu většího množství produktů negarantujeme dodání do zobrazeného data

After Year Zero. Geographies of Collaboration

After Year Zero. Geographies of Collaboration
29 %

285  Kč 403 Kč

Odesíláme do 3 až 5 dní

Sleva až 70% u třetiny knih

Książka dopowiadająca wątki wystawy After Year Zero, przygotowanej przez Annett Busch i Anselma Franke w berlińskim Haus der Kulturen der Welt (2013) i Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (2015). Jej temat to relacje między powojenną, wyzwalającą się z kolonializmu Afryką a Zachodem i idea uniwersalizmu.
Tytułowy rok zero to rok 1955 i zorganizowana w indonezyjskim Bandungu Konferencja solidarności Azji i Afryki oraz początki Ruchu Państw Niezaangażowanych, choć lata zero to także rok zakończenia drugiej wojny czy kolejne daty wyznaczające koniec kolonialnych zależności państw afrykańskich. Inną istotną tu metaforą jest kurtyna - znana nam dobrze żelazna i ta kolorowa, jak określano głęboki podział między światem ludzi białych i nie-białych. \"Interesowało nas napięcie między ambitnym planem budowania wszystkiego od nowa a potrzebą współpracy, między starymi i nowymi sojuszami zawiązywanymi po obu stronach kolorowej kurtyny\" - mówi redaktorka książki.

Autor:
Nakladatel: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie
ISBN: 9788364177255
Rok vydání: 2015
Jazyk : Polština
Vazba: Měkká
Počet stran: 248
Mohlo by se vám také líbit..