Alimentární infekce
163 Kč
Expedujeme 1 až 2 dny
Sleva až 70% u třetiny knih
Žijeme v době, poznamenané nejen úspěchy vědy a techniky, ale také již deset až patnáct let trvajícím globálním nástupem infekčních nemocí. Mezi nimi zaujímají významné místo infekce přenášené vodou a potravinami, které v převážné většině postihují trávicí ústrojí. Pojem „bezpečnost potravin“, který by ještě před dvaceti lety nikoho nezaujal, se v poslední době stal nejen jedním z nosných programů Světové zdravotnické organizace, ale i vysoce prioritním předmětem jednání vedoucích státníků a parlamentů mnoha zemí, mezi nimi i USA, Kanady, Velké Británie, ale též Rady Evropy. (…) Pacienti, kteří navštíví s průjmovým onemocněním lékaře, však představují jen zlomek skutečného výskytu těchto nákaz. Odhaduje se, že v hospodářsky vyspělých zemích se ve statistikách zachytí nejvýše 10 % infekcí, spojených s průjmem. Ostatní se nemocný pokusí zvládnout domácími prostředky sám. (…) Výraz alimentární infekce (angličtina tu má přesnější výraz „foodborne infections“) označuje nemoci, jejichž etiologické agens vstupuje do organismu trávicím ústrojím (obvykle s potravou, případně vodou), bez ohledu na to, ve kterém orgánu či systému se nakonec infekce manifestuje. V většině případů se infekce opět manifestuje poruchou funkce trávicího ústrojí, ale v nejširším smyslu sem patří i poliomyelitida, hepatitida A a E, listerióza, břišní tyfus, brucelóza, infekce Helicobacter pylori a mnohé další.
Bylo by tedy lépe zde mluvit o infekcích trávicí soustavy případně o gastrointestinálních infekcích, ale pro zachování výrazové stručnosti budeme užívat výrazu „alimentární infekce“ a zabývat se budeme pouze jejich dílčím úsekem, infekcemi, které se projevují postižením trávicí trubice: tedy průjmem, nevolností a zvracením jako nejčastějšími příznaky.
Středem pozornosti této příručky jsou stavy, se kterými se může setkat praktický lékař pro dospělé v podmínkách ČR u průměrného ambulantního pacienta, tj. u osoby s více či méně normální odolností proti infekcím.
| Nakladatel: | Galén, spol. s r.o. |
| ISBN: | 80-7262-166-1 |
| Rok vydání: | 2002 |
| Jazyk : | Čeština |
| Vazba: | pevná |
| Počet stran: | 163 |
| Zařazení: | příručky • alimentární infekce |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Dějiny angloamerického práva
Jan Kuklík; Radim Seltenreich
-
Umění vládnout
Margaret Thatcher
-
Soudní řád správní
Vojtěch Šimíček; Lukáš Potěšil
-
Akta Rockefeller
Gary Allen
-
Nové spolkové právo v otázkách a odpo...
Kateřina Ronovská
-
Slovník sociálního zabezpečení
Anna Arnoldová
-
Právo obchodních společností
Jan Vlasák
-
V zajetí moci
Jiří Knapík; Jiří Slíva
-
Dědictví
Helena Havlíčková
-
Vila pana prezidenta
Pavel Hrabica
-
Strany a stranické systémy
Giovanni Sartori
-
Pracovní právo
Pavel Petr
-
Speciální patologie
Ctibor Povýšil
-
Geriatrie pro praxi
Eva Topinková
-
ADHD Porucha pozornosti s hyperaktivitou
Michal Goetz
-
Vnitřní lékařství - komplet 1+2
Jan Bureš
