Alimentární infekce
27
%
120 Kč 165 Kč
Odesíláme do 3 až 5 dní
Sleva až 70% u třetiny knih
Žijeme v době, poznamenané nejen úspěchy vědy a techniky, ale také již deset až patnáct let trvajícím globálním nástupem infekčních nemocí. Mezi nimi zaujímají významné místo infekce přenášené vodou a potravinami, které v převážné většině postihují trávicí ústrojí. Pojem „bezpečnost potravin“, který by ještě před dvaceti lety nikoho nezaujal, se v poslední době stal nejen jedním z nosných programů Světové zdravotnické organizace, ale i vysoce prioritním předmětem jednání vedoucích státníků a parlamentů mnoha zemí, mezi nimi i USA, Kanady, Velké Británie, ale též Rady Evropy. (…) Pacienti, kteří navštíví s průjmovým onemocněním lékaře, však představují jen zlomek skutečného výskytu těchto nákaz. Odhaduje se, že v hospodářsky vyspělých zemích se ve statistikách zachytí nejvýše 10 % infekcí, spojených s průjmem. Ostatní se nemocný pokusí zvládnout domácími prostředky sám. (…) Výraz alimentární infekce (angličtina tu má přesnější výraz „foodborne infections“) označuje nemoci, jejichž etiologické agens vstupuje do organismu trávicím ústrojím (obvykle s potravou, případně vodou), bez ohledu na to, ve kterém orgánu či systému se nakonec infekce manifestuje. V většině případů se infekce opět manifestuje poruchou funkce trávicího ústrojí, ale v nejširším smyslu sem patří i poliomyelitida, hepatitida A a E, listerióza, břišní tyfus, brucelóza, infekce Helicobacter pylori a mnohé další.
Bylo by tedy lépe zde mluvit o infekcích trávicí soustavy případně o gastrointestinálních infekcích, ale pro zachování výrazové stručnosti budeme užívat výrazu „alimentární infekce“ a zabývat se budeme pouze jejich dílčím úsekem, infekcemi, které se projevují postižením trávicí trubice: tedy průjmem, nevolností a zvracením jako nejčastějšími příznaky.
Středem pozornosti této příručky jsou stavy, se kterými se může setkat praktický lékař pro dospělé v podmínkách ČR u průměrného ambulantního pacienta, tj. u osoby s více či méně normální odolností proti infekcím.
Nakladatel: | Galén, spol. s r.o. |
ISBN: | 80-7262-166-1 |
Rok vydání: | 2002 |
Jazyk : | Čeština |
Vazba: | pevná |
Počet stran: | 163 |
Zařazení: | příručky • alimentární infekce |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Somatologie
Dylevský Ivan
-
Léčíme si záda sami
-
Zdravé střevo
David Frej; Jiří Kuchař
-
Učebnice ájurvédy I. - Základní principy
Vasant Lad
-
Speciální patologie
Ctibor Povýšil
-
Autoimunitní řešení
Amy Myers, M. D.
-
Laboratorní diagnostika
Tomáš Zima
-
Základy lékařské chemie a biochemie
Bohuslav Matouš
-
Fyziologie - Třetí, přepracované vydání
Rokyta, Richard
-
Geriatrie pro praxi
Eva Topinková
-
Psychologie pro učitelky mateřské školy
Václav Mertin; Ilona Gillernová
-
Fyziologie a patologická fyziologie
Richard Rokyta
-
Dermatovenerologie
Jiří Štork
-
Oční lékařství
Rozsíval, Pavel
-
Lexicon medicum
Jan Kábrt jr.; Jan Kábrt
-
Poranění krční páteře
Jan Štulík