Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva
14
%
1263 Kč 1 468 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Kniha pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. V začátku jsou probrány suroviny pro výrobu piva (slad, náhražky sladu, chmel, chmelové přípravky, voda a pomocné materiály), další kapitoly pojednávají o pivovarských kvasinkách, mikrobiální kontaminaci a nomenklatuře enzymů důležitých v pivovarské výrobě. Stěžejní jsou části věnované základním technologickým úsekům výroby: přípravě mladiny, kvašení a dokvašování, filtraci a membránovým technikám, pasteraci a stáčení piva. Dále je uveden přehled vlastností různých druhů piv a je probrána fyzikálně-chemická a senzorická stabilita piva, popsáno jeho stárnutí a hodnocení jakosti piv. Samostatná rozsáhlá kapitola pojednává o sanitaci výrobních zařízení, další se zabývá hospodařením s energií, vodou a odpady. V závěru jsou ve stručnosti probrány zdravotní aspekty piva.
V knize je použito platné chemické názvosloví a rozdělení chemických sloučenin důležitých v pivovarství, především polyfenolových látek. Jednotlivé kapitoly jsou vždy zahájeny krátkým přehledem historického vývoje, následují teoretické základy postupů popisovaných v kapitole, přehled a zhodnocení současných technologických variant i moderních vývojových technologií a technického zařízení, popis provozní a laboratorní kontroly a v některých kapitolách i speciálních metod a přístrojů. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních citací, především z posledních deseti let.
Kniha je svým rozsahem a pojetím určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia v daném oboru a pracovníkům pivovarské praxe i spolupracujících institucí, kteří si podle hloubky potřebných poznatků a informací mohou vybírat určité partie jednotlivých kapitol ke studiu.
| Nakladatel: | VŠCHT Praha |
| ISBN: | 978-80-7080-734-7 |
| Rok vydání: | 2010 |
| Jazyk : | Čeština |
| Vazba: | pevná |
| Počet stran: | 863 |
| Zařazení: | příručky • pivovarnictví • učebnice vysokých škol |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Hitler 1936–1945: Nemesis
Ian Shaw
-
Island - průvodce
Jaroslav Kalivoda
-
Aztécký kalendář
-
Jednotka určení SOS - díl třetí
Radan Lášek
-
Kořeny 2.
Alois Sassmann
-
Opevnění Pohanska u Břeclavi
Petr Dresler
-
Třetí říše
Dietmar Süß
-
Almanach českých šlechtických a rytíř...
Karel Vavřínek
-
Velitelé praporů SOS
Radan Lášek
-
An Autobiography
Gandhi Mohandas K.
-
Vražda v Amsterdamu
Ian Buruma
-
Templáři a Kristův rubáš
Barbara Frale
-
Anorganická chemie
Catherine E. Housecroft
-
Organická chemie I
-
Velká kniha logistiky
Ivan Gros
-
Farmakochemie
František Hampl
