Sušená sladká syrovátka 1 kg sáček
22
%
139 Kč 178 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
V současnosti užívání syrovátky nabývá velmi rychle na popularitě. Vzhledem je syrovátka bílý prášek, který po rozpuštění ve vodě vytvoří nápoj podobný mléku. Tento nápoj ovšem nemá s mlékem, kromě vzhledu a původu, mnoho společného. Syrovátka vlastně vzniká při sražení mléka. Na jedné straně vznikne tvaroh, tedy mléčná bílkovina - kasein. Pak zůstane ještě tekutina a to je právě syrovátka. Má žlutozelenou barvu. Ta obsahuje kromě vody laktózu (mléčný cukr) a syrovátkovou neboli sérovou bílkovinu. Rovněž obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů - ve vodě rozpustné vitamíny: B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, kyselinu listovou a panthotenovou.\n\nSyrovátka také obsahuje důležitou bílkovinu laktoferin, schopnou vázat a transportovat železo. Zvyšuje absorpci železa. Usušená syrovátka obsahuje kolem 10 – 13 % bílkovin, přibližně 1,5 % tuku, 77 % laktózy a kolem 7 - 9 % minerálních látek. Vysoký obsah laktózy a minerálních látek může působit projímavě, pokud nedojde k jejímu důkladnému rozmíchání. Syrovátka v kombinaci s vodou, zpravidla horkou, vytvoří nápoj podobný mléku, ale ten nemá s mlékem nic společného. Celkově syrovátka dodává tělu důležité živiny, vitamíny a bílkoviny. Dále obsahuje lecitin, L-karnitin či ovesnou vlákninu.\n\nBílkoviny působí pozitivně na trávení, ovesná vláknina dodává větší pocit sytosti po jídle a L-karnitin napomáhá v odbourávání tuků. Výhody syrovátkového nápoje ocení osoby zejména při redukčních a detoxikačních kúrách, lidé odmítající pít mléko a sportovci pro vysoký obsah bílkovin. Syrovátka je také významná pro metabolismus, neboť čistí střeva a podporuje tvorbu střevní mikroflóry. Při vnějším použití skvěle vyhlazuje pokožku a revitalizuje její vzhled. Dá se z ní vytvořit i pleťová maska, která má příznivé účinky. Dříve, hlavně na vesnicích, kde byla syrovátka konzumována běžně, neměly tamější dívky žádné problémy s akné v období puberty. Platila tu vždy stará pravda: příroda je všelékem. Bílkoviny, obsažené v syrovátce zabraňují vysychání kůže a mají význam jako skvělý vyhlazovač pokožky. Regulují její PH hodnotu a udržují kyselou ochranu povrchu těla.
Nakladatel: | NutriStar |
ISBN: | 8592310621614 |
Jazyk : | Čeština |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Vaříme pro kojence a batolata
Annabel Karmel
-
Vaříme pro kojence a batolata
Olga Mengerová
-
Bible dětských pokrmů
Karmel, Annabel
-
Kuchařka pro nejmenší
Ivana Tremlová
-
Polévky a kašičky pro nejmenší
Judita Hofhanzlová; Antonín Bína; Pavla Olšanová
-
Vaříme dětem chutně a zdravě
Peter Horan
-
Nastávající a kojící maminky si vaří ...
Judita Hofhanzlová
-
Makrobiotické těhotenství a péče o no...
Kushi Michio a Aveline
-
Vánoční kuchařka pro kluky a holky
Svatava Vašková
-
Výživa dětí chutně, pestře, moderně
Jarmila Mandžuková
-
Traktory i kombajny
-
Spacerkiem przez rok
Małgorzata Strzałkowska
-
Carnitin 70000 tekutý 500 ml -
-
L- Methionin 100 kapslí
-
MAGNESIUM + B-KOMPLEX, 30 tbl. / 30 g
-
Femine Collagen 90 kapslí