Podzemní Čechy - Dvanáct knih o tom, jak české hornictví utvářelo osud země
463 Kč 549 Kč
Cílem této knihy je ukázat neznámé a nepřístupné bohatství podzemních Čech a popsat tisíciletý vliv, který mělo hornictví na utváření země. Je mnohem větší, než jsme si zpočátku mysleli. Mnoho pravěkých, středověkých i současných sídel vzniklo nedaleko ložisek zlata, cínu, železa nebo uhlí. Ale hornictví stálo i u zrodu systémového myšlení konce středověku, mezinárodní spolupráce, bankovnictví a obchodní revoluce. I chemický průmysl vznikal a rozvíjel se nad nalezišti surovin. Myslíme si dokonce, že to byla „etika práce“ zavedená na krušnohorských ložiscích, která přispěla k formování Lutherovy reformace. Dějiny surovin jsou zároveň dějinami sociálního vývoje společnosti. Základem knihy jsou fotografie, které představují výběr z mnoha tisíc záběrů pořízených během několika stovek pracovních dní v podzemí. Zachycena je zde více než stovka podzemních lokalit. Vyhýbali jsme se běžně dostupným místům. OBČAS JSME PŘEMÝŠLELI NAD DÁVNOU ALCHYMICKOU ZÁSADOU, ŽE V HLUBINÁCH ZEMĚ SE NĚCO DŮLEŽITÉHO RODÍ A NĚCO KRÁSNÉHO VZNIKÁ, ALE NIKDY JSME NEPŘIŠLI NA TO, CO BY TO MOHLO BÝT. VÁCLAV CÍLEK, MARTIN MAJER A MILAN KORBA
| Autor: | Cílek Václav |
| Nakladatel: | Eminent |
| ISBN: | 978-80-7281-497-8 |
| Rok vydání: | 2015 |
| Jazyk : | Čeština |
| Vazba: | Vázaný |
| Počet stran: | 348 |
-
Ženské choroby
Marie Treben
-
Podzemní památky středních Čech
Martin Majer
-
Z dějin národa českého
Vladimír Renčín
-
Barokní Praha
Jan Boněk
-
Baroque Prague/Barokní Praha - anglicky
Jan Boněk
-
Studánka zdraví a léčivé 3D mandaly
Josef Schrötter
-
Praha Alfonse Muchy
Jan Boněk
-
Husité, Husáci a my
Vladimír Renčín
-
Silnější pes - Není důležité vyhrát, ...
Čáp Maxim
-
Barockes Prag/Barokní Praha - německy
Jan Boněk
-
Vaříme bez soli - Recepty a postupy p...
Légl Miroslav
-
Tvarytmy
Jaroslav Dušek
-
Reflexní terapie a nečekaná odhalení
Patakyovi Beáta a Július
-
Léčivé rostliny, jejich vlastnosti, ú...
Valdemar Grešík
-
Tak chutná štěstí - Bez použití rafin...
Jonáš Josef, Kuchař Jiří,
-
Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné c...
