Termín obdržení zásilky
Česká pošta Pondělí 29.04
PPL Pondělí 29.04
Osobní odběr Úterý 30.04
Termíny jsou pouze orientační a mohou se lišit podle zvoleného typu platby. O Průběhu zásilky Vás budeme informovat e-mailem.
Při nákupu většího množství produktů negarantujeme dodání do zobrazeného data

Palmy na Vltavě

Palmy na Vltavě
17 %

985  Kč 1 190 Kč

Expedice za 2 až 3 dny

Sleva až 70% u třetiny knih
Publikace věnuje pozornost aktuálnímu a dosud nezpracovanému tématu: vlivům původních kultur subsaharské Afriky, Oceánie a Ameriky na české výtvarné umění v letech 1850-1950. Tyto vztahy jsou obecně označovány termínem primitivismus. Kniha se soustředí nejen na konkrétní díla, spojená s africkým, oceánským a indiánským uměním, ale rovněž na obecnější pohled na cizokrajné kultury s řadou stereotypů, bezprostředně souvisejících s kolonialismem. Primitivismus není pouhou estetickou kategorií, ale i svědectvím o politických, sociálních a morálních aspektech mimoevropských a evropských kultur. Autor díky využití současných teoretických přístupů kriticky a nově interpretuje řadu fenoménů, například účast českých cestovatelů, sběratelů a umělců na koloniálním diskurzu, jejich rasové postoje či vztah ke kanibalismu. Na druhé straně sleduje také prosazování ideje ušlechtilého divocha a její konkrétní projevy ve výtvarných i literárních dílech. Kniha rovněž přibližuje obsah nejdůležitějších mimoevropských sbírek českých umělců.
Autor:
Nakladatel: Arbor vitae
ISBN: 9788074670220
Jazyk : Čeština
Počet stran: 324
Zařazení: monografie 20. stol. 19.-20. stol. cestovatelé české výtvarné umění moderní umění přírodní národy kulturní vlivy dialog kultur exotika
Mohlo by se vám také líbit..