V restauraci
14
%
254 Kč 297 Kč
Expedice za 2 až 3 dny
Sleva až 70% u třetiny knih
Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů a receptů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa. Autorovi však nejde jen o výčet pozoruhodností, nýbrž i o hlubší sociologický pohled na úlohu restaurace jako takové: co symbolizuje, co prezentuje ve společnosti a jak se v ní odráží chování a očekávání hostů během stolování, při rozhodování či konverzaci o tom, kam zajít a které podniky raději vynechat.
Autor: | Christoph Ribbat |
Nakladatel: | Prostor |
ISBN: | 9788072603381 |
Jazyk : | Čeština |
Počet stran: | 240 |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Letenka do neznáma
Vladimír Kroc
-
Spánek rozumu plodí příšery
Šibík Jan
-
Sága jednoho století
Korn, Carmen
-
Přátelství. Diář 2022
Elena Ferrante
-
V nebi je pusto
Avrom Bendavid-Val
-
Příběhy Staré dámy. Příběhy Corsa ros...
Tomáš Macek
-
I'm Your Man: Pocta Leonardu Coh...
Simmons Sylvie
-
Prolhaný život dospělých
Elena Ferrante
-
Nalakuj to narůžovo
Martina Formanová
-
A nezapomeň na labutě!
Peter Juščák
-
Pláž v noci
Elena Ferrante
-
Co je odtud vidět
Leky, Mariana
-
Dějiny arogance
Luigi Zoja
-
Ve stínu
Kateřina Castaneda
-
Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět
Aleš Palán
-
Biggles od velbloudích stíhaček
P. Johns