Termín obdržení zásilky
Česká pošta Úterý 02.04
PPL Úterý 02.04
Osobní odběr Středa 03.04
Termíny jsou pouze orientační a mohou se lišit podle zvoleného typu platby. O Průběhu zásilky Vás budeme informovat e-mailem.
Při nákupu většího množství produktů negarantujeme dodání do zobrazeného data

Hromadný nález denárů z konce 10. století z Chýště / Denier hoard dating back to the end of the 10th century and foundin Chýšť

Hromadný nález denárů z konce 10. století z Chýště / Denier hoard dating back to the end of the 10th century and foundin Chýšť
12 %

781  Kč 890 Kč

Expedice za 2 až 3 dny

Sleva až 70% u třetiny knih
Denárový soubor, nalezený v letních měsících roku 2015 v okolí obce Chýšť (okr. Pardubice) a odevzdaný v prosinci téhož roku do sbírek Východočeského muzea v Pardubicích, představuje uzavřený a svou početností mimořádný celek, dokumentující jedinečným způsobem českou mincovní produkci 90. let 10. století. Otevírá nám prostor pro poznání jedné z důležitých etap českého mincovnictví, o němž jsme měli dosud jen velmi sporé informace. Na základě rozboru jeho obsahu je možno podrobněji dokumentovat činnost mincoven v Praze a na Vyšehradě na sklonku vlády knížete Boleslava II. (972–999) a přesněji určit chronologické zařazení denárových typů a variant, ražených v uvedeném desetiletí. Mimořádně cenné jsou rovněž informace o proměnách technologie výroby mincí.
Nálezový soubor z okolí Chýště nabízí odpovědi na otázky, kladené celými generacemi českých numismatiků. Některé odpovědi jsou očekávatelné, jiné překvapivé. Při svém rozsahu a mimořádné výpovědní hodnotě nám významným způsobem doplňuje rovněž naše znalosti o stavu české společnosti a o charakteru ekonomických procesů, probíhajících v posledním desetiletí 10. století, tedy v období předcházejícímu hluboké krizi českého státu na přelomu tisíciletí, založené dosud z velké části na výpovědi pramenů archeologické povahy a velmi omezené výpovědi pramenů písemných. Jeho význam je tedy obecnější a dotýká se nejen numismatického, ale obecně historického zkoumání českých ale i středoevropských dějin v období raného středověku.
Počtem 1668 katalogových položek, tj. celých mincí a mincovních zlomků, představuje nejrozsáhlejší denárový soubor z 10. století, nalezený dosud na území České republiky. Poslední, jen o něco menší, ale stejně důležitý nálezový soubor českých denárů z 10. století, odkrytý v roce 1936 v Poděbradech (popsáno 1408 exemplářů mincí), byl odborně publikován Pavlem Radoměrským v roce 1966, tedy před více než padesáti lety. Svým rozsahem a výpovědní hodnotou se denárový soubor z okolí Chýště řadí mezi nejvýznamnější mincovní nálezy ve střední Evropě z období raného středověku, srovnatelný s depotem mincí a šperků ze 70. let 13. století, nalezeným v roce 1997 u Fuchsenhofu (bez. Freistadt, Horní Rakousko).
Autor:
Nakladatel: Filosofia
ISBN: 9788070076057
Rok vydání: 2020
Jazyk : Čeština
Vazba: vázaná
Počet stran: 444
Mohlo by se vám také líbit..