Ruská kuchyně v proměnách doby
11
%
222 Kč 250 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to
ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice.
Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii,
historii, sociologii, některé obory medicínské, ale přináší i
bohatý souhrn a výklad gastronomických pojmů a termínů. Autor
prezentuje celistvou koncepci historie ruské kuchyně, dějiny výživy
a stolování v Rusku, dějiny potravin, jídel a jídelní kultury.
Sleduje také historické kořeny ruské kuchyně, ovlivněné zeměpisnou
polohou, klimatickými podmínkami a skutečností, že naprostá většina
obyvatelstva žila vždy na venkově. Výrazně jsou prezentovány vlivy
duchovní a náboženské. Autor popisuje rozdíly mezi jídlem všedního
dne a svátečním (obřady, rituály, hostiny, carské, bojarské a
šlechtické). Podrobně je zkoumána regionální diferenciace ruské
kuchyně, kontrast nadbytku a nedostatku, hladomory a půsty,
principy konzervace potravin, jako zvlášť významného fenoménu.
Autor: | Petr Pešek |
Nakladatel: | Pavel Mervart |
ISBN: | 978-80-86818-55-9 |
Rok vydání: | 2007 |
Jazyk : | Čeština |
Druh: | 1 x kniha |
Počet stran: | 237 |
Zařazení: | studie • gastronomie • 10.-20. stol. • zvyky a obyčeje • dějiny gastronomie • ruská jídla |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Jákobův žebřík
Petr Poslední
-
Zelené vdovy
Lubomír Macháček
-
Co je fenomén?
-
Kultura
Martin Soukup
-
Smaragdové město
Bubíková Šárka
-
Papyrus Derveni
Vojtěch Hladký
-
Nebeský žebřík
Ióannés Klimakos
-
Josef Knap
-
Eseje
Eugenio Montale
-
Non Angli sed Angeli
Helena Polehlová
-
Srpen 1939
Manfred Vasold
-
Literatura přes palubu
Antonín K. K. Kudláč
-
Kladské dějepisectví v Polsku po druh...
Bogusław Czechowicz
-
Za prací do Velké Británie
Václav Müller
-
Slovník raněkřesťanské literatury Výc...
Marek Starowieyski
-
Historická knihovna Hospitalu Kuks a ...
Jindřich Kolda