Ruská kuchyně v proměnách doby
11
%
222 Kč 250 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to
ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice.
Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii,
historii, sociologii, některé obory medicínské, ale přináší i
bohatý souhrn a výklad gastronomických pojmů a termínů. Autor
prezentuje celistvou koncepci historie ruské kuchyně, dějiny výživy
a stolování v Rusku, dějiny potravin, jídel a jídelní kultury.
Sleduje také historické kořeny ruské kuchyně, ovlivněné zeměpisnou
polohou, klimatickými podmínkami a skutečností, že naprostá většina
obyvatelstva žila vždy na venkově. Výrazně jsou prezentovány vlivy
duchovní a náboženské. Autor popisuje rozdíly mezi jídlem všedního
dne a svátečním (obřady, rituály, hostiny, carské, bojarské a
šlechtické). Podrobně je zkoumána regionální diferenciace ruské
kuchyně, kontrast nadbytku a nedostatku, hladomory a půsty,
principy konzervace potravin, jako zvlášť významného fenoménu.
Autor: | Petr Pešek |
Nakladatel: | Pavel Mervart |
ISBN: | 978-80-86818-55-9 |
Rok vydání: | 2007 |
Jazyk : | Čeština |
Druh: | 1 x kniha |
Počet stran: | 237 |
Zařazení: | studie • gastronomie • 10.-20. stol. • zvyky a obyčeje • dějiny gastronomie • ruská jídla |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Slovník raněkřesťanské literatury Výc...
Marek Starowieyski
-
Náboženství v ruské kultuře
Hanuš Nykl
-
Křesťanství a islám v liberálním státu
Karel Sládek
-
Exotické kouzlo kuchyně Malajsie / Ex...
Jaroslav Olša
-
Nikolaj Losskij: obhájce mystické int...
Karel Sládek
-
Odysea Maxima Řeka
Nina V. Sinicinovová
-
Věchi (Milníky)
P.B. Struve
-
Kratochvilná vyprávění
Grígórios Abulfaradž Barhebraeus
-
Metamorfózy ruské kultury
Aleksandr Michajlovič Pančenko
-
Nábřeží
Jiří Michálek
-
Ať múzy promluví
-
Náruč chytá stíny
Galina Poppová
-
Staré laponské náboženství
Václav Marek
-
Růže Světa
Daniil Leonidovič Andrejev
-
Dlouhý život s archeologií - Rozhovor...
Karla Motyková-Šneidrová
-
Zrnka soli
Šárka Bubíková