Ruská kuchyně v proměnách doby
11
%
222 Kč 250 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to
ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice.
Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii,
historii, sociologii, některé obory medicínské, ale přináší i
bohatý souhrn a výklad gastronomických pojmů a termínů. Autor
prezentuje celistvou koncepci historie ruské kuchyně, dějiny výživy
a stolování v Rusku, dějiny potravin, jídel a jídelní kultury.
Sleduje také historické kořeny ruské kuchyně, ovlivněné zeměpisnou
polohou, klimatickými podmínkami a skutečností, že naprostá většina
obyvatelstva žila vždy na venkově. Výrazně jsou prezentovány vlivy
duchovní a náboženské. Autor popisuje rozdíly mezi jídlem všedního
dne a svátečním (obřady, rituály, hostiny, carské, bojarské a
šlechtické). Podrobně je zkoumána regionální diferenciace ruské
kuchyně, kontrast nadbytku a nedostatku, hladomory a půsty,
principy konzervace potravin, jako zvlášť významného fenoménu.
Autor: | Petr Pešek |
Nakladatel: | Pavel Mervart |
ISBN: | 978-80-86818-55-9 |
Rok vydání: | 2007 |
Jazyk : | Čeština |
Druh: | 1 x kniha |
Počet stran: | 237 |
Zařazení: | studie • gastronomie • 10.-20. stol. • zvyky a obyčeje • dějiny gastronomie • ruská jídla |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Smaragdové město
Bubíková Šárka
-
Kladské dějepisectví v Polsku po druh...
Bogusław Czechowicz
-
Za prací do Velké Británie
Václav Müller
-
Prolínání slovanských prostředí
Marek Příhoda
-
Historická knihovna Hospitalu Kuks a ...
Jindřich Kolda
-
Katastrofa křesťanů
Michal Řoutil
-
Země za zrcadlem
Hloušková Kateřina
-
Svatí a hříšníci
Michal Téra
-
Sám v požáru světovém
Theodor Šlechta
-
Böhmische Erbfolge und Breslau in den...
Bogusław Czechowicz
-
Nikolaj Losskij: obhájce mystické int...
Karel Sládek
-
Niky české historiografie
Doubravka Olšáková
-
Orfeův sestup do podsvětí
Krištof A. Erhart
-
Za fasádou jednoty
Martin Štefek
-
Perun bůh hromovládce
Michal Téra
-
Slované: souznění a konflikty
Marek Příhoda