Termín obdržení zásilky
Česká pošta Pátek 19.04
PPL Pátek 19.04
Osobní odběr Pondělí 22.04
Termíny jsou pouze orientační a mohou se lišit podle zvoleného typu platby. O Průběhu zásilky Vás budeme informovat e-mailem.
Při nákupu většího množství produktů negarantujeme dodání do zobrazeného data

Všude samá krása

Všude samá krása
22 %

271  Kč 349 Kč

Expedujeme 1 až 2 dny

Sleva až 70% u třetiny knih
Dvacet dva povídek představuje životy lidí, které stále přehlížíme a vnímáme stranou dějin.
Dramatické, dojemné i humorné osudy romských rodin a malých etnických enkláv na pozadí velkých dějin od Rakouska-Uherska přes nacistickou okupaci, poválečnou migraci ze Slovenska do Čech, normalizaci a polistopadové změny. Dvacítka autorů a autorek doslova otevírá dveře svých domácností a nezávisle na sobě líčí jedinečné rodinné historie, v nichž se některé motivy nápadně často opakují. Prostřednictvím těchto repetic podávají zprávu o tom, jak se převratné události 20. století dotkly československých Romů, a zároveň ukazují, že zdaleka nebyli jen jejich trpnými oběťmi, ale často také významnými spolutvůrci.
Skrze rodinné a osobní příběhy sbírka ukazuje minulé století z pohledu zdejších Romů a dává tušit původ a hloubku mnoha nedorozumění, která dodnes brání úspěšnému dialogu a pochopení. Oboha-cuje tak o poznání, jak vlastně vedle nás Romové žili, jaké sdílejí hodnoty a jak si dokázali udržet svébytnou kulturu.
Doyeni romské literatury Andrej Giňa, Gejza Horváth, Jan Horváth, Emil Cina, zavedené spisovatelky Erika Olahová, Ilona Ferková, Irena Eliášová, Zlatica Rusová, Jana Hejkrlíková, Eva Danišová, Iveta Kokyová, ti kteří zatím nepronikli do širšího čtenářského povědomí jako Květoslava Podhradská, Olga Fečová, Markéta Šestáková, Iveta Kováčová, Věra Horváthová Duždová, Eva Kropiwnická, Patrik Banga či úplní nováčci Marie Siváková a Monika Hejduková se inspirovali folklorním žán-rem vakeribena pal o dada (vyprávění o předcích), které v romských rodinách zprostředkovávalo životní zkušenosti předchozích generací té následující, a ve svých příbězích zaznamenali vzpomínky na své nejbližší.
Autor:
Nakladatel: KHER
ISBN: 9788087780251
Rok vydání: 2021
Jazyk : Čeština
Vazba: Měkká
Počet stran: 224
Mohlo by se vám také líbit..