Olivový olej

Oleje a tuky jsou od nepaměti součástí naší kuchyně. Pomineme-li živočišné tuky, jsou oleje výborným pomocníkem v kulinářství a mají svůj význam i pro naše zdraví. Nejvýznamnější a také nejdostupnější je právě olej olivový, který ve své panenské podobě (extra virgin) obsahuje chlorofyl, vitamíny a důležité enzymy. Hlavní složkou olivového oleje jsou mono-nenasycené mastné kyseliny, které jsou považovány za zdraví prospěšný typ tuků; podílejí se na správné struktuře buněčných membrán a nervových tkání. Olivový olej není jen zdravý, ale je také výtečně chutný. Jeho extra virgin verze se nejlépe hodí pro studenou kuchyni, na přípravu dresinků, do salátů nebo do pomazánek. Své uplatnění najde i při přípravě domácí kosmetiky. Již antické Řekyně si natíraly pokožku i vlasy olivovým olejem, tak proč bychom to nevyzkoušely také?